پایگاه اطلاع رسانی هنر گیل
اولین و فعالترین مرکز مجاز اطلاع رسانی رویدادهای فرهنگی و هنری شمال کشور
Friday, 9 June , 2023
امروز : جمعه, ۱۹ خرداد , ۱۴۰۲ - 21 ذو القعدة 1444
شناسه خبر : 59
  پرینتخانه » فرهنگی, مصاحبه اختصاصی, نمایش, هنر گیلان

علی ارکیان فیلمساز گیلانی به آرت گیل گفت : نقاشی دیواری بقع های شرق گیلان از دغدغه های من است .

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آرت گیل : علی ارکیان با اشاره به سابقه خود در سرپرستی انجمن سینمای جوان لاهیجان، اظهار کرد: در یکی از میادین شهر لاهیجان بنای فوق‌العاده‌ای به نام مسجد چهارپادشاه وجود دارد که روی دیوارهای آن تصویری بسیار زیبا از قدیم منقش شده که یادآور نقاشی‌های دیواری برخی از بناهای کشور تاریخی ایتالیاست.

وی با بیان اینکه بعد از تحقیقی و بررسی به این نتیجه رسیدم که نقاشی‌های دیواری مذهبی فقط در شرق گیلان وجود دارد، افزود: طبق پژوهش‌های شخصی دریافتم که مضمون اصلی این نقاشی‌ها از خلقت حضرت آدم(ع) تا وقایع عاشورا و روایت زندگی امام حسین(ع) و قیام مختار است که البته بیشتر روی وقایع عاشورا و قیام مختار تمرکز دارد لذا جرقه ساخت فیلمی درباره نقاشی‌های بقاع متبرکه در ذهنم روشن شد.

فارغ‌التحصیل کارگردانی سینما با تصریح بر اینکه ارتباط زیادی بین نقاشی بقعه‌ها و تعزیه گیلان وجود دارد، ادامه داد: در روایت عاشورا با آسیب‌شناسی‌هایی مواجه هستیم که همان آسیب‌شناسی‌ها دقیقا در تعزیه‌خوانی به چشم می‌خورد؛ بنابراین با پیوند میان آسیب‌شناسی تعزیه در گیلان با روایت واقعه عاشورا و نقاشی بقاع متبرکه، ساخت فیلم «حسین علی» با بودجه شخصی کلید خورد.

این فیلم ساز گیلانی با بیان اینکه تلاش‌هایم برای ساخت این مستند ۶ سال طول کشید، عنوان کرد: دنبال کردن روایت تعزیه امام حسین(ع)ما را به آسیب‌های تعزیه می‌رساند لذا در گفتگو با خانواده صمصام که یکی از گروه‌های قدیمی تعزیه در گیلان هستند، دریافتم که آنها بر این باورند کسانی در حال ضربه زدن به تعزیه هستند که تنها با یک قالب و دو شخصیت شمر و امام حسین(ع) تعزیه‌خوانی دوره‌گردی راه انداخته‌اند و از این روستا به آن روستا می‌روند؛ کسانی که یک روزه به نقش‌خوانی رسیده‌اند.بنا بر باور خانواده صمصام روایت تعزیه حتما باید از دوران کودکی و دو طفلان مسلم آغاز گردد که خیلی از گروه‌ها این مسئله را رعایت نمی‌کنند.این مسائل همگی از آسیب‌های تعزیه محسوب می‌شوند.

ارکیان نبود جایگاه و سکو برای تعزیه در گیلان را یکی از خلاء های بزرگی دانست که احساس می‌شود و گفت:قبلا یک سکوی تعزیه در خمام بود که اکنون اثری از آن نیست و متاسفانه مکانی را که مشخصه تعزیه باشد در استان‌مان نداریم. گیلان بر خلاف استان‌های دیگر حتی یک مدرسه تعزیه هم ندارد تا بزرگانی که از آن نسل باقی مانده‌اند بتوانند در کلاسی تجربیات و آموخته‌هایشان را به نسل دیگر انتقال دهند.با کمال تاسف طی همین ۶ سال ساخت فیلم «حسین علی» پیشکسوتان و اساتید گرانبهای زیادی را از دست دادیم.

وی نام «حسین علی» را برگرفته از کتاب محمدحسین مهدوی که وی خود زاده کربلاست دانست و تصریح کرد:محمدحسین مهدوی یکی از شاعران و نویسندگان بنام گیلانی و در حال حاضر ساکن شهر مذهبی آستانه اشرفیه است.

کارگردان فیلم مستند «حسین علی» کار تدوین این اثر را بسیار سخت و هزینه‌بردار دانست و خاطرنشان کرد:جواد فراهانی، تهیه‌کننده اسبق برنامه خندوانه که یکی از همکلاسی‌های دانشگاهی من در دو مقطع تحصیلی بود،به خاطر عشق و ارادت قلبی خود به امام حسین(ع)،در این کار معنوی سهیم شد و تمامی هزینه‌های تدوین را بر عهده گرفت و فیلم «حسین علی» ساخته شد.

وی با بیان اینکه مسن‌ترین تعزیه‌خوان گیلان به نام علی اسمی که با خواهر زاده‌های دوقلویش به اجرای تعزیه می‌پردازد در این مستند حضور دارد، یادآور شد:تنها آرزوی این تعزیه‌خوان پیشکسوت زیارت امام حسین(ع)بود و با گریه می‌گفت که بعد از ۳۰ سال موافق‌خوان بودن هنوز به زیارت کربلا مشرف نشده است لذا این احساس در من ایجاد شد که حتی اگر این فیلم به سرانجام نرسد، باید تمام تلاشم را برای فرستادن این تعزیه‌خوان به کربلا به کار گیرم که الحمدلله با تلاش‌های گروهی این امر محقق شد و وی به آرزویش رسید.

ارکیان نقاشی دیوارهای بقاع متبرکه شرق گیلان را دغدغه خود دانست و گفت: یکی از اساسی‌ترین دغدغه‌های من که متاسفانه در این فیلم مستند به آن اشاره نکردم، چگونگی حفاظت و حراست از این نقاشی‌های دیواری است که میراث کهن ماست و وقایع مذهبی را به تصویر کشیده، زیرا در طول مدت زمان ساخت فیلم بسیاری از این آثار تاریخی در اثر باران، رطوبت و وقایع طبیعی و البته عدم توجه مسئولان تخریب و نابود شد.

علی ارکیان با فیلم «حسین علی» متقاضی شرکت در دهمین دوره جشنواره بین‌المللی سینما حقیقت شده است. این فیلم مستند نگاهی متفاوت به روایت امام حسین(ع) در تعزیه گیلانی و ایرانی دارد و برای اولین نمایش عمومی، تحویل دبیرخانه دهمین جشنواره سینما حقیقت شده است.

کانال تلگرام نبض خبر

 

|
به اشتراک بگذارید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.