امروز : پنج شنبه, ۱۶ تیر , ۱۴۰۱ - 8 ذو الحجة 1443
مصاحبه انتقادی امیر جعفری و حامد محمدی معترضان به «اکسیدان» در خانه به چه چیزهایی میخندند؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آرت گیل: پس از حاشیههای متعددی که برای فیلم سینمایی «اکسیدان» به وجود آمد و باعث شد که جمعی از نمایندگان مجلس به اکران آن معترض شوند، امیر جعفری و حامد محمدی بازیگر و کارگردان این فیلم سینمایی به برخی از انتقادها به این فیلم پاسخ دادهاند و به شکل متقابل انتقادهای تندی از شرایط جامعه و طیفی که این فیلم را زیر سوال برده، مطرح کردهاند.
بخشهایی از صحبتهای امیر جعفری وحامد محمدی با روزنامه اعتماد را بخوانید:
برخی میخواهند به فضای جنگ بازگردیم تا مردم به اندازه قبل جدی باشند
محمدی: قطعا از ساخت فیلم کمدی پشیمان نیستم. اتفاقا بعد از این مسائل مطمئن شدم یک عده از خندیدن مردم ناراحت میشوند و به نظرم این ناراحت شدن هم طبیعی است! چرا طبیعی؟! وقتی تلویزیون ما در اعیاد هم مرثیهسرایی پخش میکند، ظاهرا قرار است فرهنگی باب شود که مردم کمتر بخندند. ما در دورانی این شرایط را پشت سر گذاشتیم، مثلا زمان جنگ با توجه به سنگین بودن فضا و سختی شرایط، آدمها کمتر خوشحالی میکردند اما حالا یک عده دوست دارند آن فضا برگردد و مردم به اندازه قبل جدی باشند.
آقایان به این بهانه که ما شهید دادیم، میگویند نباید فیلم کمدی ساخته شود
جعفری: به کار بردن کلمه مردم از سوی جناح دلواپسان واقعا خندهدار است. آنها خودشان را جزیی از مردم میدانند اما ما را در این دستهبندی قرار نمیدهند! فکر میکنند ما از کره مریخ آمدیم! شاید هم فکر میکنند آن تماشاگرانی که ٢٠ میلیارد تومان پول دادند و «گشت ٢» را دیدند از مریخ آمدهاند. من نمیفهمم چرا گروهی در جامعه به خودشان اجازه میدهند از جانب مردم حرف بزنند در حالی که میتوانند بگویند فیلمهایی از قبیل «اکسیدان» مورد پسندشان نیست. به نظر هیچ کس حق ندارد از جانب مردم حرف بزند. این همان کاری است که طی سالهای گذشته با نام و خاطره شهدا کردند. بعضیها شهدا را به نام خودشان زدند در حالی که شهدا و جانبازان تنها به یک قشر خاص تعلق ندارند… [آنها] میگویند نباید فیلم کمدی ساخته شود! این حرفها و دلایل توهین به مردم و نظام جمهوری اسلامی است. میخواهند به این بهانه همه چیز را از آن خود کنند. من با چنین نگاهی مخالفم و نمیفهمم چرا ساخت فیلم کمدی در ایران مشکل دارد. حالا جالب است اگر شما فیلم کمدی کار کنید و بعد به کاندیدای مورد نظر آقایان در انتخابات رای ندهید، محکوم میشوید به دلقک بودن و کار هجو و هزل کردن!
کدام فیلم کمدی را در دنیا وجود دارد که در آن شوخیهای سیاسی، اروتیک، اجتماعی و نکند؟
جعفری: مگر میتوانیم ژانر کمدی در سینمای ایران داشته باشیم؟! کدام فیلم کمدی را در دنیا دیدهاید که شوخیهای سیاسی، اروتیک، اجتماعی و اقتصادی نکند؟ با همه این محدودیتها باز هم کمدی میسازیم. به خدا آنهایی که در چنین شرایطی دلسرد نمیشوند، دست مریزاد دارند. شما یک فیلم کمدی در دنیا به من نشان دهید که بدون شوخی کردن با مسائلی که نام بردم، توانسته از مردم خنده بگیرد.
دوست دارم بدانم معترضان این فیلم در خانه خود به چه چیزهایی میخندند؟
محمدی: آنهایی که از ساخت فیلمهای کمدی ناراضیاند، وقتی میخواهند برای هم جک بفرستند و بخندند، با چه موضوعاتی شوخی میکنند؟! واقعا دوست دارم بدانم آقایان معترض به فیلمهای کمدی در خانه و فضای شخصیشان، به چه چیزهایی میخندند؟! خب بگویند ما هم یاد بگیریم. وقتی بخشهایی از صحبتهای دومین مقام مملکت را کنار هم قرار میدهند و از تلویزیون پخش میکنند و از مردم میخواهند به رییسجمهورشان بخندند، مشخص است چه مسائلی مایه خندهشان میشود! با این شیوه میخواهیم مردم را بخندانیم؟! اگر بله، که خب ما هم بلدیم، بسمالله. اگر اجازه میدهید با سیاستمداران شوخی کنیم، ما خیلی خوب میتوانیم این کار را انجام بدهیم! ما هم توهین کردن را بلدیم! اگر توهین کردن قرار است شیوه متداول خنداندن مردم باشد، به ما هم اجازه ورود به این حوزه را بدهند. این نمیشود که عدهای به رییس دولت اصلاحات بخندند و توهین کنند و آن وقت در مقابل فیلمهای کمدی بایستند و سینه سپر کنند.
خود آن ۱۷ نماینده مجلس از نگارش آن نامه پشیمان شدند
محمدی: ما هرچه گشتیم نتوانستیم اسامی آن ١٧ نفری که پای درخواست پایان اکران «اکسیدان» را امضا کردند، پیدا کنیم. فکر میکنم خودشان پشیمان شدهاند و حوصله پیگیری خواستهشان را ندارند. راستش از روی امضاها هم نتوانستیم معترضان را شناسایی کنیم.
قسم میخورم که نمایندگان مجلس «اکسیدان» را ندیدند
جعفری: من حاضرم قسم بخورم که آن ١٧ نفر اصلا فیلم را ندیدهاند. این اتفاق مثل همان مصاحبهای است که سر انتخابات کردم و یک رسانه اول و آخرش را زد و یک دقیقه از آن را روی خروجیاش گذاشت. این اتفاق برای خیلی از سیاستمداران ما از جمله آقایان روحانی و ظریف هم افتاده است. با هنرمندان هم همین کار را کردند. یک دقیقه از حرفهای پژمان بازغی و رامبد جوان را دیدند و بر اساس همان یک دقیقه آنها را قضاوت کردند.
رتبههای تک رقمی کنکور از ایران رفتند، حال توقع دارند بگوییم همه چیز خوب است؟
محمدی: من حرف «اکسیدان» را باور داشتم و به نظرم خیلیها در اینباره با من اتفاق نظر دارند که مساله مطرح شده در «اکسیدان» به معضلی فراگیر میان جوانان ایرانی تبدیل شده است. برگردم به همان مساله اعتراض و مخالفت با فیلم. خیلی از آقایان میگویند درست است که در جامعه بحث مهاجرت داغ شده و واقعیت است اما شما نباید آن را نشان دهید! شما رتبههای تکرقمی ١٠ سال اخیر کنکور را بررسی کنید، متوجه میشوید که تقریبا بیشترشان از ایران رفتهاند آن وقت توقع دارند بگوییم همه چیز خوب است، در حالی که نیست!
دلواپسان به «فروشنده» هم میگویند مصداق ولنگاری فرهنگی!
محمدی: به نظرم بخشی از دلواپسان برچسبهایی آماده کردهاند که بتوانند به موقع و در این شرایط از آنها استفاده کنند. همینها به «فروشنده» میگویند مصداق ولنگاری فرهنگی! فیلمی که اسکار گرفته و افتخار یک کشور است. فیلمی که هر جای دنیا اگر بود، آن را روی سرشان میگذاشتند و تندیس کارگردانش را میساختند. اصغر فرهادی که سینمای ایران را به عالیترین سطح در دنیا برده، اینطور مورد قضاوت قرار میدهند. حتی حاضر نیستند به خودشان این زحمت را بدهند و سوادش را هم ندارند که واژههای جدیدتری برای توصیف این فیلمها پیدا کنند. همین شیوه هم آدم را عصبی میکند. اصلا بحث و شیوه مقابلهشان عصبی کردن طرف مقابل است.
تیتر میزنند «اکسیدان» از اندام زنان بازیگر فیلم میگیرد
محمدی: اینکه میگویند فیلمساز از رختخوابش بلند شده و رفته فلان پلان را گرفته، مصداق بارز بیادبی و ولنگاری فرهنگی نیست؟ واژههایی که من حتی جرات نوشتنش را ندارم در سطح وسیعی به کار میبرند و تیتر میزنند که «اکسیدان» از اندام زنان بازیگر فیلم میگیرد. این مدل حرف زدن را نمیفهمم! آیا من هم اجازه دارم با این ادبیات حرف بزنم؟ من هم اجازه دارم دوربین دستم بگیرم و بروم در شهرستان حوزه انتخابی نمایندگانی که به این ادبیات با من حرف میزنند و از قولهایی که عمل نکردند فیلم بگیرم و فیلم را هم نمایش بدهم؟!
بعد از سال ۸۸ خیلی از جوانان برای ترک وطن دست بر هرکار میزنند
محمدی: ١٠ سال پیش موضوعی که «اکسیدان» روی آن دست گذاشته- یعنی مساله مهاجرت- آنقدر فراگیر نشده بود. این شکل از مهاجرت که جوانها حاضرند به خاطر رفتن حتی هویتشان را هم زیر پا بگذارند و نادیده بگیرند، در سالهای اخیر اتفاق افتاده است. به نظرم این اتفاق بعد از سال ٨٨ فراگیرتر شد. قبل از آن اشکالی از مهاجرت وجود داشت اما حالا جنبه عمومی پیدا کرده و خیلی از جوانان ایرانی حاضر میشوند برای ترک وطن دست به هر کاری بزنند.
خودسانسوری کردیم چون برخی صحنهها یادآور سال ۸۸ بود
محمدی: نسخه فیلمنامه جرح و تعدیل نشد اما خودمان در مرحلهای این کار را کردیم. (خود سانسوری کردیم) چون میدانستیم برخی صحنهها به هر حال در اجرا حذف میشود. در بخشی از قصه دو شخصیت اصلی به واسطه رفتن سراغ مسائل سیاسی و ساختن پروندهای جعلی تلاش میکردند ویزا بگیرند اما دیدم هر کاری کنم، این صحنهها اتفاقات سال ٨٨ را یادآوری میکند و این مسائل هم در هر شرایطی خط قرمز است.
برخی حاضرند قاچاقچیها در دریای مدیترانه غرقشان کند اما از ایران برود
جعفری: انگیزه من پرداختن به مسائل اجتماعی و اقتصادی بود. میبینم اطرافیانم چطور خودشان را به آب و آتش میزنند تا کشورشان را ترک کنند! طرف حاضر است سوار قایق شود و قاچاقچی او را در دریای مدیترانه غرق کند اما از ایران برود! از این بدتر داریم؟! اینها واقعیت است. در مورد خودسانسوری هم باید بگویم این مساله توهین به شعور ما است. من بلدم چه چیزهایی در کشورم خط قرمز است چون در این کشور زندگی میکنم. من خط قرمزها را بلدم و لازم نیست کسی را بالای سرم بگذارند که من را سانسور کند! جالب است که اگر به کاندیدای مورد نظر این گروه رای بدهی، خیلی راحت میتوانی از خط قرمزها عبور کنی! اما خلاف اینها باش و نماز شب بخوان، باورت نمیکنند!
خاوریها زیادند، اما مشکل از جایی شروع شد که گفتند نباید کسی درباره خاوری حرف بزند!
محمدی: تعداد خاوریها خیلی زیاد است. یک نمونهاش فاش و به آن خاوری معروف تبدیل شد اما امثال او زیاد هستند. آنها اینجا با ظاهر و شکل و شمایل موجهی حرفهایی زدند و در نهایت از این خاک رفتند. همین حالا کشور ما پر از خاوری است. خاوریها تکثیر و اضافه میشوند. کاش مساله خاوری و خاوریها باز میشد و جلوی پرداختن به آن را نمیگرفتند. مشکل از جایی شروع شد که گفتند دیگر کسی درباره خاوریها حرف نزند.
در ابتدا نگران بودند جوانها بعد از دیدن «اکسیدان» دینشان را تغییر بدهند و مسیحی شوند
محمدی: دلیل زمان بر شدن صدور پروانه نمایش ما این بود که وزارت ارشاد و چند نهاد دیگر با نمایش فیلم مخالف بودند و میگفتند «اکسیدان» مسیحیت را خیلی خوب جلوه داده و نگران بودند جوانها بعد از دیدن فیلم دینشان را تغییر بدهند و مسیحی شوند! اما حالا میگویند این فیلم توهین به مسیحیت است. من به اندازهای که برای فیلم کفایت میکرد مشاور مذهبی مسیحی داشتم. آقای رضا بهبودی بازیگر نقش کشیش هم خیلی اطلاعات ویژهای در مورد مسیحیت داشت.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.